søndag den 6. april 2008

Voresbibliotek
http://www.voresbibliotek.dk/

Formidlingsideer fra voresbibliotek opsummeres her ved lejlighed:

1.)
http://bibliotekr.dk/
Bibliotekr er en kollektiv bestræbelse på at gøre det muligt for private brugere at låne bøger ud til andre private brugere. Ideen går på, at almindelige brugere tilsammen har flere - og mere interessante - bøger end folkebibliotekerne. Og i blogosfæren er man langt bedre til at udveksle viden og anbefalinger end på bibliotek.dk, der godt nok er en stor database, men også en klinisk affære renset for de personlige referencer og anbefalinger

2.)
Brugerne lægger, tags, anmeldelser, ratings på fx bibliotek.dk

Læs endvidere Hvad er vigtigst i fremtidens bibliotek.dk, der handler om sociale funktionaliteter i bibliotekskatalogen. April 2nd, 2007 by Thomas Angermann
http://www.aldus.dk/artikler/hvadervigtigst.pdf


3.)
Se på forskellige livsfaser og se hvordan de kan udnyttes. Slå til i faseskift, fx når unge flytter hjemmefra.
http://remixbiblioteket.dk/brugernesbibliotek/?p=37

4.)
Er det bibliotekarens udvælgelse af links og bøger til rejsebiblioteket.dk eller er det brugernes egne rejsetips og -beskrivelser på Wikitravel?: http://wikitravel.org/en/Main_Page

5.)
"Jeg så i et forbrugerprogram for et stykke tid siden, at der i Århus kunne lånes malerier på biblioteket. Ligesom med bøger, kunne man låne dem i en måned og derefter aflevere dem igen, så en ny bruger kunne få glæde af billedet på deres væg. Denne idé kunne jeg godt tænke mig blev mere udbredt på de danske biblioteker. Jeg kan godt se det smarte i, at man kan udskifte kunsten på væggen relativt tit og til en overkommelig pris. Med tiden kunne ideen også bruges til andre kunstværker".

"Man kan låne grafik på Gladsaxe Hovedbibliotek, som har en ret stor samling af både nyere og ældre kunstnere indenfor forskellige ismer. Man skal dog være over 18 år og bo i kommunen! Man kan håbe på at flere med tiden får adgang til lån af bibliotekets samling".


6.)
"ville det være praktisk - hvis man på elektronisk vis kunne "låne" eller "købe" enkelte kapitler, artikler, illustrationer m.m. - fra diverse fagbøger, tidskrifter .."

Det må også være en oplagt ide for bog- og tidskriftbranchen, at lancere deres produkter i "løs vægt"....Ideen er jo ikke ny - den fungerer jo, endda med succes, i musikbranchen !?"

7.)
"Man skulle på hvert bibliotek have en skuffe eller lignende, hvor lånerne selv kunne lægge afleverede materialer, som på den ene eller anden måde er ødelagte eller defekte. Jeg tror mange føler sig beklemte ved at skulle aflevere noget, der er i stykker (elelr fx. film der ikke virker), fordi de er bange for at få skylden for at det ikke virker. På denne måde kan man ganske anonymt lægge det i denne skuffe eller lignende, når man har afleveret, så personalet ved, materialet er i stykker og kan reparere det."

8.)
"I forbindelse med søgninger via bibliotekets databaser, bør disse indrettes mere grafisk og levende, ved hjælp af billeder, video og evt. lydklip".


9.)
"Jeg har læst om, at man i udlandet ser en bestemt type caféer dukke op. De er vældig populære blandt de unge. Her mødes man i flot indrettede lokaler og kan så mod betaling sidde og læse Manga sammen med andre. Caféen er altså et både et mødested, et socialt fællesskab og et sted, hvor man kan læse. Måske kunne denne idé overføres til danske folkebiblioteker?"


http://www.mangacafe.fr/galerie.php


10.)
"Oprette en hjemmeside om videnskab, hvor man kan læse og lave opgaver om videnskab. Det kan være fra solsystem til menneskelivet. Filosofi vil også være meget godt".


11.)
"Jeg ville sætte stor pris på et reservationssystem, hvor man: 1) Kan få et estimat for bogens hjemkomst 2) Kan angive en periode, hvor man ønsker at lade bogen gå videre til en anden låner".


12.)
"Lave en café-aften 1-2 gange om måneden i kælderen, hvor man kan komme og få snakket med andre om musik, gode bøger og møde ligesindede der bruger biblioteket meget. Gerne rettet til en bestemt målgruppe, f.eks. unge og euforiserende stoffer, kunstgruppe, unge og musik, kvinder og håndarbejde, mænd og fædrerolle/familiefar osv. osv".


13.)
"savner, adgang til www.biq.dk el. www.polinfo.dk når man er på farten, istedet for at skulle på et bibliotek".


14.)
"Det bør være standard på alle biblioteker at man kan sortere materialerne efter hvornår de er kommet ind i det pågældende biblioteks database".


15.)
PDF-udgave af alle dagens aviser via fjernlogin


16.)
"Afskaf Lånerkortet. (...) Lånernummer indlagt i en database, som de allerede opstillede automater kan genkende brugeren udfra. "


Ringkøbing er der et forsøg i gang med biometrisk genkendelse (fingeraftryk) som lånerkort. LÆs mere her http://www.computerworld.dk/art/38816?cid=2&q=Biometri&a=cid&i=2&o=6&pos=7


17.)
"Skolernes biblioteker i de små byer bør bruges til offentlig udlån".


18.)
"At der følger alle bøger som forfatter har skrevet som følgetekst ved søgning, om de er filmatiseret o.s.v".


"Hvis man lage sådan en tjeneste sammen med muligheden for at se avisanmeldelser og selv anmelde bøger, film osv".


19.)
"Debatskabende arrangementer. Det kunne være hvad der rører sig kommunalt, børneområdet, de små samfund emner som kan få folk op af stolene".


20.)
"et rum hvor små børn kan lege og ha det sjov uden at man bliver tyssede på".


21.)
"24 timers bibliotek, som folk kan få adgang til via sikkerhedskort"

22.)
"min ide er at biblioteket skal have flere nye ting. og når jeg siger nye mener jeg meget nyt".23.)
Podcasting (23 ting)
"Biblioteket kunne lave podcasts omkring forskellige emner, fx debat om bøger. Her kunne bibliotekarer, brugere, andre fortælle om, og diskutere bøger de har læst. Det kunne også være andre materialer som biblioteket tilbyder. Man kunne også forestille sig podcasts for børn, der handler om forskellige materialer i børnebiblioteket. Evt. lavet af børn selv".


24.)
"At bøger er tilrådigt online, hvorved man undgår ventetider på bøger. Så i steden for at vente måneder på den nyeste bog, kan man læse den online, via en låne portal".


25.)
"Min idé er at indrette et støjfrit område i biblioteket. (...) Der indrettes et wellness-område med behagelige stole, cd-afspiller og høretelefoner for såvel voksne som børn. Medarbejderen sætter sig og vi taler om, hvad jeg kunne tænke mig. Hvis jeg ikke selv har noget bestemt i tankerne tilbyder medarbejderen musik, stress-af-cd, lydbog, blade, tidsskrifter, blade o.s.v.
(...)Jeg bestiller tid, f.eks. 2 timer. stress-frit miljø. Det er min pointe."


26.)
"Dokumentarfilm skal stilles samlet istedet for som det er i dag blandt bøgerne under den gruppe som de hører til. Det vil være lettere at få et overblik over hvilke film biblioteket har. Jeg er sikker på at filmene vil få et større udlån".

27.)
"Men måske kunne man oprette en side på nettet, som skabte overblik over hvilke biblioteker der tilbød læsekredse og hvornår. Med tilmelding fra siden".

28.)
"Lav et forum, hvor man kan diskutere bøger man har læst. Brugere skal selv kunne oprette et forum om deres yndlingsbog, og så kan andre melde sig til, og deltage i debatten".

29.)
Hvorfor ikke låne alle sanser?
"Visse steder i USA kan man låne krammebamser på bibberen. Det er kun synssansen og nogle steder høresansen der kan stimuleres via det traditionsbundne bibliotek. Hvad med smag- lugte og følesanserne? Det ville være supercool at kunne låne f.eks. jordbær smag og lugt eller pomme fritter eller granskov eller brunkage osv. osv. Jeg tror det ville kunne revitalisere hele tanken med et bibliotek".


30.) populær idé
Lav en fælles samling af widgets
Og oploade koden til en fælles database. Så kan alle andre uden den store programmeringsmæssige kunnen downloade og integrere i vores bibliotekers webs.

31.) populær idé
Tog-biblioteket!
Når gratisaviserne er læst, mangler man næsten altid læsestof til tog-rejsen. Biblioteket kunne derfor oprette en mobil enhed, der står klar på banegården eller togperronen med et udvalg af god skønlitteratur, som forbipasserende kan låne til rejsen.

32.) populær idé
bøger som podcasrs

33.) populær idé
"Kunne man ikke lave en løsning, hvor søgeresultater kan overføres til ens mobiltelefon? Så kunne man slippe for at stå og lede efter papir og kuglepen for at skrive emnekoder etc. ned, når man skal hen og finde bøgerne på hylderne".
"Det skulle bare være en knap med "send posten til mit mobilnummer"

34.) populær idé
"Enhver bruger skal kunne "oprette" forslaget på Københavns Bibliotekers hjemmeside med billede af forsiden af f.eks. den film de synes skal indkøbes, data om filmen om en kort argumentation for hvorfor den skal indkøbes. Alle forslag skal være synlige på siden, og der skal være komentarfunktion på de opretede forslag så folk kan diskutere og komentere forslagene". Alle indkomne brugerforslag skal derefter - som på denne side - til afstemning"

35.) populær idé
"Lav byttedage ... eller et "byttehjørne", hvor folk kommer med deres private bøger og bytter. Gratis foræring af bøger til andre kan også ske her. Oplagt kan det laves som et hjørne i en bogcafé".

36.) populær idé
Søndagsåbent

37.) populær idé
Bibliotek tv?
Hvad kunne bibliotkerne så bringe? - Smagsdommerne (DR2) lign. program, i en verison kun med bøger og hvad biblioteker nu udlåner. - Alm. bog,plade,bib-nyheder (dagligt opdateret i stil med DR Update) - BookBrother (som Odense Centrabibliotek har gjort) hvor man kan stemme om nogle bøger. - og meget meget mere. Målet er at stimulere lysten til at komme ind og låne bøger. Der skal være "video-booths" på alle biblioteker hvor hver bruger kan tage en bog med ind og fortælle hvorfor vedkommende kan lide den.

38.) populær idé
"berigelse på udlånskvitteringen
Når nu man får sin maskinkvittering på hvad man har lånt så kunne strimlen passende lige have 20 linier man faktisk GERNE vil læse i bunden. Anbefalinger til næste gang. Forfatter bio på det man har lånt - dagens digt".

39.) populær idé
énarmet tyvknægt, hvor man kan trække en tilfældig bog fra magasinet til hjemlån. Eller inden for temaer man godt kan lide, fx på krimi eller bøger om knallerter...
Eller biblioteket kunne uddele tema- eller emne-poletter som fx en sci-fi-polet, en krimi-polet eller en motor-mekanik-polet som brugeren kunne smide i den énarmede hvorpå vedkommende trækker en bog inden for sit interesseområde40.)
"hvis man f.eks. vælger sci-fi, så skovl alle andre bøger væk i et hjørne og lav et "Rumrejsen 2001/Star Trek/Månebase Alpha (!)" område, hvor alt stinker af det ydre rum, og hvor selv ikke-interesserede lige må ind og se, hvad der sker. Der skal selvfølgelig være alle typer materialer med reference til sci-fi (dvd, cd, bøger, tegneserier mv.) Folkebibliotekerne dyrker små, artige formidlingsprojekter, som folk for nemt overser".
"Og hvis man så kombinerede udstilling med interaktive oplevelser via web, mobil og arrangementer. Det her kunne blive rigtig rigtig sjovt. Tænk hvis man også gik på biblioteket for at få en æstetisk, morsom, informerende oplevelse + bøger, film, spil og musik med hjem til låns"

41.)
Digitale udlån af computerspil og programmer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar