lørdag den 9. august 2008

Musikformidling

1.)
Lyttepost på musikbiblioteket. Lytte til en cd i høretelefoner.

2.)
Der mangler en tilsvarende bibliotekshjemmeside ligesom ’Bibliotekernes Netmusik’, som tilbyder download af lydbøger. Derved undgås de lange reserveringskøer på nye lydbøger, da en lydbog til download aldrig er udlånt og bliver ikke slidt op ligesom en cd. Dog er et negativt aspekt, at du ikke behøver at bevæge dig ned på det fysiske bibliotek, og så får du ikke set bibliotekarernes formidling.
Er fundet i 2008 på netlydbog.dk. Det digitale lydbogsbibliotek: http://www.elib.se/library/default_ljud.asp?lib=163

3.)
Baggrundsmusik på bibliotekernes hjemmeside. Som brugeren selv kan vælge til og fra.

4.)
Fra 'Borgernes Idekatalog, Viborg bibliotek' (www.bs.dk/showfile.aspx?IdGuid=%7B022A90A5-14E6-45E0-864B-2EB71B5997C0%7D ) Spille musik over højtalerne i musikafdelingen

5.)
Blog - Vi anbefaler.
Bibliotekarerne skriver løbende om det, som de mener er værd at læse. (inkl. musikanbefalinger)
http://www.viborg.dk/blog/VKblog.nsf

6.)
To teach gnod, what you are like, please type in 3 bands or musicians that you already know and like.
http://www.gnoosic.com/



7.)
"Billederne består af covers fra albums der alle er at finde på Bibliotekernes netmusik. Disse covers præsenteres på skærmen(storskærm på biblioteket) i sæt på 15 covers af gangen"
Ved udvægelse af covers var der flere ting, som vi fandt vigtige, at der var en pæn spredning af genrer, så det ikke kun var for de unge. Desuden kan covers fungere som blikfang. Og det udenlandske skulle også repræsenteres. (Bundgaard Hansen, Ølsgaard, ERP, 2006, s.15)

8.)
How-to-guiden er en trinvis gennemgang af, hvordan man finder og downloader tracks fra Bibliotekernes Netmusik. (Bundgaard Hansen, Ølsgaard, ERP, 2006, s.17)
http://start.herningbib.dk/Guide.ppt
Denne kunne lægges på bibliotekets musiknetside ligesom her, så det ikke kræver, at man har PowerPoint: http://www.fredericiabib.dk/selvbetjening/netmusik.htm

9.)
Er du træt af at vente på den nye musik? Vi giver mulighed for at lytte til karens cd'er på Herning bibliotek. Se hvilke vi i øjeblikket har til aflytning :
http://www.herningbib.dk/default.asp?id=6&ACT=5&content=437&mnu=6

10.)
"Pamfletter er placeret i krybberne med de respektive genrer. (...) Formål: Når en bruger leder efter en CD med, lad os sige en bluekunstner, eller blot græsser i bluekrybben, bliver vedkommende gjort opmærksom på, at der på bibliotekernes netmusik er mulighed for at downloade tracks fra adskillige blueudgivelser". (Bundgaard Hansen, Ølsgaard, ERP, 2006, s.25)

11.)
Kunstnerpamfletterne er placeret mellem CD'erne med den pågældende kunstner/band. Dog er teksten her: På bibliotekernes netmusik kan du finde følgende albums med...
Hovedsigten med kunstnerpamfletterne er at "ramme" en bruger, der leder efter et specifikt album, som desværre viser sig at være udlånt. I stedet finder man en pamflet, som fortæller, at dette album kan anskaffes fra bibliotekernes netmusik.
Eller hvis en bruger leder efter cd'er af en bestemt kunstner, og gerne vil høre den nyeste cd, kan bibliotekernes netmusik være en hjælp. (Bundgaard Hansen, Ølsgaard, ERP, 2006, s.26)

12.)
"gøres der på karentidspamfletterne opmærksom på, hvornår bibliotekerne tidligst må udlåne det pågældende album, men at man allerede nu kan downloade tracks fra albummet på bibliotekernes netmusik". I modsætning til de andre pamfletter, har karentidspamfletterne en begrænset levetid, da det skaber forældede pamfletter (Bundgaard Hansen, Ølgaard, ERP, 2006, s.27)

13.)
”Problemet med biblioteket er, at det man er interesseret i, ofte er udlånt – og så står det
der jo ikke, så ved man ikke om de har det, medmindre man slår det op i deres computer. I
forretninger har de jo ofte flere eksemplarer af den samme CD, så ved du jo, at de har det”.(
Back & Pfeifer, ERP, 2006, s.45)

"være oplagt at lave en række pamfletter der fremhævede nogle af de albums, der er tilgængelige på bibliotekernes netmusik, men som ikke er at finde i HCBs(Herning central biblioteks) musiksamling" (Bundgaard Hansen, Ølgaard, ERP, 2006, s.36)

14.)
"En anden mulighed kunne være en præsentation af de nyeste albums der er blevet gjort tilgængelige på bibliotekernes netmusik" (Bundgaard Hansen, Ølgaard, ERP, 2006, s.37)

15.)
"Rette fokus mod en enkelt genre, f.eks. jazz, og præsentere jvad bibliotekernes netmusik har at tilbyde den jazzinteresserede". (Bundgaard Hansen, Ølgaard, ERP, 2006, s.37)

16.)
Undervisning for brugerne i, hvordan man bruger bibliotekernes netmusik (Bundgaard Hansen, Ølgaard, ERP, 2006, s.38)

17.)
"Med fordel kan dele musik op i flere mindre genrer."Rock" er en meget stor og blandet genre, og det vil hjælpe både for brugerne, men også til at se, om der er nogle under-genrer, der måske ikke er repræsenteret". (Bøgh Christoffersen, ERP, 2001, s.29)



18.) Bogsalg med musik, fx pianister. Fx studerende fra musikkonservatorie, som vil spille gratis. (Aalborg hovedbibliotek, 2008)

19.)
Musiktips blog: http://blog.horsens.dk/musiktips/
...
20.)
en teknoafdeling, hvor der ved siden af cd’erne også var nogle tidsskrifter og dvd’er” (om tekno)
(…) øer på tværs af materialer”. ”opstille musik lidt mere kronologisk, med forskellige perioder, […] også med lidt baggrundsviden om de forskellige perioder, bøger osv”.
(Back & Pfeifer, ERP, 2006, s.31)
...
21.)
”f.eks. som LASTfm er opbygget, hvor du ser relationerne mellem forskellig
musik. Det synes jeg er mere interessant end at bladre alt muligt igennem som bare er alfabetisk opstillet under meget meget få genrer”.
(Back & Pfeifer, ERP, 2006, s.44)

22.)
Skilt ved cd-afspiller i musikafdeling : "lyt til de cd'er du finder her" (Århus hovedbibliotek)

23.)
Bogmærke for hver genre placeret blandt cd'er (Århus hovedbibliotek) :

Guldklumper i magasinet.
Vi har over 10.000 cd'er i magasinet.
Kig ned i kælderen og gør et fund.
Der er fx musik med
X
X
X

24.)
-bibliotekernes netmusik kunne stå under materialetype på bibliotek.dk forsiden

25.)
Tovejs kommunikation på bibliotekernes netmusik, hvor brugere nemt kan kan foreslå flere musikdownloads, hvis de fx søger, og ikke finder noget musik, de søgte efter, så er der en automatisk musikforslag formular, som dukker op på skærmen.
Lidt ligesom Frederiksberg kommunes biblioteker gør her: http://fkb.dk/musik/inspiration/foreslaa_nye_indkoeb_1

26.)
På bibliotekernes netmusik: Hvis du kan li x(fx U2), hvs vil du også kunne li x(fx Coldplay)

27.)
-Synliggøre/implementere søgning i bibliotekernes netmusik i lokale bibliotekers kataloger under materialetype/medie.
-Automatisk linke til bib.netmusik, hvis biblioteket mangler cd/cd er udlånt. Ligesom du henvises til bibliotek.dk, hvis lokale bibliotek mangler materialet.

- link til netmusik i biblioteksposten for pågældende cd, hvis den findes i bibliotekernes netmusik. Dette er set i Frederiksberg kommunes bibliotekers katalog: http://fkb.dk/musik/inspiration/musikbibliotekarernes_favoritter

28.)
-Udvidet søgning i bibliotekernes netmusik

29.)
-genlåne mulighed i bibliotekerns netmusik. Ligesom du kan genlåne fysiske cd'er

30.)
-Hvorfor er albums/numre i bibliotekernes netmusik ikke alfabetisk eller kronologisk opstillet? Det virker uprofessionelt.

31.)
7 dages lån i bibliotekernes netmusik er ikke ret lang tid. Så lidt, at man tænker, kan det overhovedet betale sig at bruge tid på at downloade? En måned bør overvejes efter min mening, hvis rettigheder tillader det, så netmusikken bliver ligestillet med udlån af fysiske cd'er.

32.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar